Azot to gaz, który stanowi 78% powietrza, którym oddychamy. Po skropleniu zmienia się we wrzący płyn, którego temperatura wynosi -195,8°C. Przechowywany jest w naczyniach termostatycznych zwanych naczyniami Dewara.
Ciekły azot
Zastosowanie ciekłego azotu w medycynie
Ciekły azot wykorzystywany jest także w medycynie – np. w krioterapii przy leczeniu schorzeń reumatycznych czy dermatologicznych, kriochirurgii do przechowywania substancji biologicznych.
Ciekły azot w przemyśle spożywczym
Wykorzystanie ciekłego azotu wiąże się głównie z jego niską temperaturą wrzenia, co zapewnia mu dobre własności chłodzące poniżej -100 °C.
Do niedawna stosowało się go głównie w laboratoriach, jednak kucharze z całego świata udowadniają, że świetnie sprawdza się również w kuchni. Ciekły azot jest wykorzystywany między innymi do przyrządzenia różnego rodzajów lodów, sorbetów, pianek i innych deserów. W przemyśle spożywczym ciekły azot stosuje się do szybkiego mrożenia produktów, a także w celu wytworzenia atmosfery beztlenowej przy szybko psujących się artykułach spożywczych.